Връщане и Замяна на стоки

ВРЪЩАНЕ НА СТОКИ
Как мога да върна артикул?
Артикулите за връщане трябва да са в изряден търговски вид - да не са използвани и увредени. Нужно е да представите платежният документ, с който сте ги закупили. На гърба на фактурата, която сте получили, има бланка за ВРЪЩАНЕ/ЗАМЯНА, която трябва да попълните. Можете да върнете артикули във всеки магазин на Vayana Collection на територията на България и съответно да получите обратно сумата, срещу която сте ги купили. Можете да върнете артикули и чрез куриерска фирма Eконт Експрес, безплатно. За целта трябва да отбележите, че връщате артикула за сметка на БТБ Трейд ЕООД.
Как и кога ще получа сумата по връщането на артикул чрез куриер?
Ако връщането бъде одобрено (артикулите са в изряден търговски вид, етикетите са на мястото си) ще получите от нас имейл за потвърждение. Сумата ще ви бъде изплатена по банков път в рамките на няколко дни (имайте предвид, че плащанията винаги зависят от вашата банка). За върната стока, платена с наложен платеж, моля, предоставете вашите банкови данни, по които бихте искали да възстановим сумата. В кои случаи не мога да върна артикул?
Ако по артикула има каквито и да било следи от използване (измачкване, закачане, прокъсване, протриване, захабяване, изцапване, счупване на копчета, ципове и т.н.), той няма да бъде приет обратно. В тези случаи сумата не се възстановява, а евентуалната куриерска услуга остава за сметка на клиента.
Какво трябва да направя, ако възстановената сума е неточна?
Свържете се с нашият Офис за обслужване на клиенти и ние ще разрешим проблема в най-краткия възможен срок.
В какъв срок мога да върна артикул?
Връщането на артикули може да стане до 30 дни от датата на имейл поръчката.
По какъв начин ще разбера, че стоките, които връщам, са били обработени?
След като получим вашата пратка в нашия склад, ще ви уведомим по имейл за получаването й.
ЗАМЯНА НА СТОКИ
Как мога да заменя артикул? Артикулите трябва да са в изряден търговски вид (да не са използвани и увредени). Трябва да представите платежният документ, с който сте ги закупили. На гърба на фактурата има бланка за ВРЪЩАНЕ/ЗАМЯНА, която трябва да попълните. Можете да замените артикули във всеки магазин на Vayana Collection на територията на България безплатно. Можете да замените артикули и чрез куриер, също безплатно. Когато заменяте за друг модел, първо трябва да върнете артикула чрез куриер (за целта използвайте куриерска фирма Еконт Експрес за сметка на БТБ Трейд ЕООД). Ще получите новият артикул по същият начин, по който е извършена първата доставка. Ако има разлика в цената, сумата ще Ви бъде изплатена по банков път.
В какъв срок мога да заменя артикул?
Замяната на артикули може да стане до 30 дни от датата на имейл поръчката.
Какво трябва да направя, ако получа неправилен артикул?
Ако случайно получите артикул, различен от този, който сте поръчали, можете да го върнете или замените, в случай че не е използван и е в изряден търговски вид. Моля, запознайте се с нашите условия за връщане и замяна на стоки или се свържете с Отдел обслужване на клиенти.
В кои случаи не мога да заменя артикул?
Ако по артикула има каквито и да било следи от използване (измачкване, закачане, прокъсване, протриване, захабяване, изцапване, счупване на копчета, ципове и т.н.), той няма да бъде заменен. В тези случаи сумата не се възстановява, а евентуалната куриерска услуга остава за сметка на клиента.
Къде да изпратя стоката, която искам да върна/заменя?
Русе, 7009 бул. България 125 БТБ Трейд ЕООД Ако имате нужда от съдействие при пазаруването, връщането или замяната на стоки от онлайн магазина на Vayana Collection, свържете се с нас на телефон 0896 875 992. С удоволствие ще ви помогнем! Всички цени са с включен ДДС. Гаранцията на стоките е 30 дни от датата на покупката. Платежният документ важи за гаранция.